Peter Sjödin paddlade genom Sveriges kust. Foto: Elza Zandi/Sverigs Radio

Han paddlade längst hela Sveriges kust

"Jag lovade mig själv att inte göra om det"
7:46 min

Peter Sjödin har precis kommit hem från att ha paddlat genom hela Sveriges kust, det så kallade havspaddlarnas blå band. Det är en sträcka på ungefär 230 mil.

Kuststräckan som ska paddlas börjar från Svinesundsbron vid norska gränsen till riksröset vid Haparanda och är alltså ungefär 230 mil. För Peter Sjödin, som har paddlat i över tjugor år, tog det sjuttioen dagar att paddla runt Sveriges kust.

– Det var en otrolig lättnad att jag klarade det och att allt gick bra, säger Peter Sjödin som har paddlat den sträckan två gånger.

Det som lockar Peter Sjödin till att paddla genom hela Sveriges kust är kombinationen av att få motion och att få vara ute på vattnet. Han paddlade ungefär tio timmar varje dag under sin resa genom Sveriges kust.

– Jag tycker om att få jobba fysiskt med kroppen. Istället för att vara ute och jogga en sväng så paddlar jag någon timme istället, säger Peter Sjödin.

Under vintrarna håller han sig på Västerås kanotförening vid björnöbron där de har en paddelmaskin som han tränar på.  

Peter Sjödin har inte planer på att paddla runt Sveriges kust igen, han har istället planer på att paddla uppe i Norge.

– Det är både fysiskt och mentalt jobbigt att paddla runt Sveriges kust många gånger. När jag satt därute så kände jag faktiskt att nu får det räcka, säger Peter Sjödin.

Elza Zandi
p4vastmanland@sverigesradio.se

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".