Foto: Janerik Henriksson/Scanpix

Polisen kraftsamlar mot det politiska våldet

1:44 min

Nu gör polisen på olika håll i Mälardalen en satsning tillsammans med säkerhetspolisen mot det politiska våldet i området. Polisen tror dessutom att högersidan kan komma att slå tillbaka mot attackerna från extrema vänsterkanten.

Det är polisen i Västmanland, Sörmland och Närke som tillsammans med Säkerhetspolisen ska samarbeta för att för att få stopp på våldet. 

– Vi försöker göra en sammanställning på vilken typ av brott det här är och i vilken omfattning de utövas. Sedan försöker vi engagera åklagare och alla i rättsvårdande myndigheter att agera mot det här för vi ser mycket allvarligt på det här. Det är politiskt våld det handlar om, säger Daniel Lindström inspektör på kriminalunderrättelsetjänsten i Västmanland.

Enligt utredningsledaren i Eskilstuna har polisen alltför länge missat sambanden mellan olika attentat; man har varit för naiva inför våldet från vänsterextremister i Mälardalen.

Varför har det blivit så att ni varit oförberedda och naiva?

– Man har sett det som enstaka händelser och man har inte sett bilden av det hela.

Minst ett 30-tal hot och våldsamma attentat har genomförts i Mälardalen under det senaste halvåret. Det senaste skedde så sent som i söndags när en lägenhet vandaliserades i Västerås.

Polisen menar att en liten grupp vänsterextremister i organisationen Revolutionära Fronten ligger bakom attentaten, som riktar sig mot deras meningsmotståndare på högerkanten.

– Jag skulle säga att det är mellan fem och tio personer och de har stoppats och kontrollerats i anslutning till flera olika brott runt om i hela Mälardalen och då är det samma individer som sitter i de här bilarna, säger polisens utredare i Eskilstuna.

– Enligt vår uppfattning så är det yngre killar och till viss del även tjejer. Många är arbetslösa och en del av dem skrivna hemma hos föräldrarna fortfarande. Och det är skillnaden till om vi säger högersidan där de individerna är äldre och de flesta har jobb och ordnade förhållanden på det sättet.

Om ni vet så väl vilka som skulle kunna vara huvudmännen har ni då inte situationen under kontroll egentligen?

– Nej det vill jag inte påstå. Så länge de inte är lagförda så har vi inte det.

Hittills har vänstersidan stått för våldet men Eskilstunapolisen fruktar att nationalisterna kan komma att slå tillbaka varpå stridigheterna kan anta än större proportioner. Polisen i både Örebro och Eskilstuna har just nu extra bevakning mot några utsatta adresser.

– Det kan fortgå. Det kan även eskalera och det vill vi inte och det måste vi bryta i så fall, säger polisens utredare.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista