Olika uppfattningar om rondellkörning / (Arkivbild) Foto Anders Wiklund / SCANPIX

Många olika varianter på rondellkörning

1:26 min

När P4 Västmanland gjorde stickprov för någon dag sedan i rondeller, visade det sig att folk blinkar lite hur som helst när de kör. Men det som gäller är att man ska blinka när man kör ut ur rondellen, inte när man kör in, säger en expert på Transportstyrelsen.

– Jag tycker att man inte ska ge tecken när man kör in i en cirkulationsplats, är det en cirkulation där det finns flera körfält och där du måste byta fält eller svänga ut, så ger du tecken, säger Per Ögren som är trafiksäkerhetsexpert på Transportstyrelsen.

Blinka höger när du ska ut ur rondellen, blinka inte när du ska in.

Men det finns alltså en allmän uppfattning om att reglerna har ändrats, alltså att det fanns nån gammal lag att blinka vänster en gång i tiden. Men så är det alltså inte, någon sådan lag har aldrig funnits.

Den slutgiltiga tolkningen gjordes av en domstol, berättar Per Ögren.

– För ungefär 20 år sedan så lärde man säkert ut detta på trafikskolor, sedan kom ju ett domstolsutslag i mitten på 1990-talet som talade om att vägen som går runt i rondellen ska anses vara en särskild väg - och då finns ju egentligen ingen anledning att blinka vänster när man kommer in, eftersom man inte får köra vänster, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista