Foto: Monica Elfström/Sveriges Radio.

Hovrätten ändrar straff för mord på Myrorna i Västerås

Den 51-årige man som dödade en kvinna inne på Myrornas butik i centrala Västerås i januari, döms av hovrätten till 16 års fängelse för mord.

Därmed ändrar rätten domen på så sätt att tingsrättens dom på livstid ändras till ett tidsbestämt straff.

Mannen ska också utvisas när straffet är avtjänat.

Vittnen har berättat att mannen kom in i butiken, och när kvinnan fick syn på honom verkade hon bli rädd.

Orsaken till att 51-åringen sökte upp kvinnan var att han ville att de skulle återförenas. Kvinnan hade några månader tidigare gått tillbaka till sin exman och 51-åringen kände sig hånad och kränkt av det.

Mannen hade med sig en kniv, och när han kom fram till henne bland klädställningarna inne på Myrorna, knivhögg han kvinnan flera gånger.

Vittnen lyckades avbryta misshandeln, så att kvinnan lyckades ta sig in på lagret för att undkomma mannen, men han följde efter och fortsatte hugga henne. Kvinnan knivhöggs på 16 ställen i ansiktet, halsen och överkroppen.

Tingsrätten dömde mannen för mord, men 51-åringen hade begärt att han skulle dömas för dråp i stället. Han menade att han inte hade planerat att döda kvinnan, utan att han vid tillfället hade nedsatt förmåga att kontrollera sitt handlande.

Hovrätten går dock inte med på hans begäran utan dömer honom till 16 års fängelse.

Hovrätten menar att straffvärdet egentligen är 18 års fängelse, men eftersom han ska utvisas och det anses vara en omständighet som gör att straffet landar på 16 års fängelse.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista