Almar i centrala Västerås. Foto: Liselotte Karlsson/SR Västmanland

Sjuka almar dör - måste sågas ner

Allt fler almträd dör i Västmanland, precis som i övriga Sverige. I Västerås finns över hundra almar, varav merparten redan är sjuka. Och att fälla träden kan bli dyrt.

– Från en vecka till en annan kan vi hitta nya almar som är drabbade eller döda. Det säger Lars Wiberg, stadsträdgårdsmästare i Västerås stad.

De träd som drabbats går inte att rädda. Däremot kan man förebygga almsjuka genom att vaccinera almarna. Det måste i så fall göras varje år, och man måste vaccinera varje årsring.

– Vi gjorde ett försök att rädda almarna inne i city, men det var för många som var drabbade så vi skulle inte klara av det, säger Lars Wiberg.

Sjuka träd måste sågas ner. Stadsbilden blir glesare, men dessutom är det dyrt att såga ner. Almarna är i vissa fall stora, det kan krävas att man tar bort roten och stubbfräsa och i vissa fall måste man spärra av gator under arbetet om almen i fråga står bredvid en gata. Allt detta kostar pengar för kommunen.

Från och med i år har kommunen en investeringsbudget.

– Den kommer att vara i fyra år på en halv miljon varje år som kommer att gå till ren återplantering. Dels för almar, dels för andra träd, säger Lars Wiberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista