1 av 2
Isabella Olsson som jobbat som sjuksköterska i sommar på sjukhuset i Västerås. Foto: Linnéa Pettersson/Sveriges Radio
2 av 2
Annette Daneryd utvecklingschef Västmanlands sjukhus. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges radio.

Bra sommar för sjukhusen i Västmanland

"Vår personal har varit friskare"
1:48 min

Sjukhusen i Köping, Sala och Västerås har hittills klart sommaren bra. Förra sommaren hade sjukhuset i Köping rekordfå vårdplatser och läget var ansträngt också i Västerås, men i år har det fungerat bättre, enligt utvecklingschefen.

På sjukhuset i Västerås finns det flera anledningar till att läget nu i sommar är bättre än i fjol.

Enligt det utvecklingschef Annette Daneryd har samarbetet kring hemsjukvården med kommunerna har fungerat bra och personalen har varit friskare. Dessutom har landstinget rustat upp den gamla vårdskolan för att kunna erbjuda sommarvikarier övernattningsmöjligheter.

Men även om läget varit bättre i år har varit bra så saknas det sjuksköterskor vilket på sjukhuset i Västerås krävt speciallösningar.

– Många av våra medarbetare har tagit extra turer och vi har försökt förstärka upp med undersköterskor där det har varit möjligt. Och även annan kringpersonal är förstärkta. Jag tänker på transportörer och städpersonal, säger Annette Daneryd.

Isabella Olsson är nyexaminerad sjuksköterska och har arbetat på sjukhuset i Västerås nu i sommar. Isabella Olsson bävade inför sommaren menblev istället glatt överraskad.

– Vi kollegor har samarbetat väldigt bra, så man har känt sig ganska trygg som ny sköterska.

I Köping har läget på sjukhuset varit bättre i år jämfört med förra sommaren då antalet vårdplatser var rekordfå. På sjukhuset i Sala har bättre planering gjort att sommaren fungerat bra, det enligt verksamhetsledarna påd e två sjukhusen.

Nu vill landstinget försöka behålla sommarvikarierna eftersom det är brist på sjuksköterskor.

– Vi försöker ju erbjuda dom som har jobbat hos oss i sommar och vill stanna kvar, att dom får beredas plats även nu under hösten, säger Annette Daneryd utvecklingschef för Västmanlands sjukhus.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".