1 av 2
Roland Karlsson, yrkesfiskare i Galten utanför Köping. Foto: Malin Lind/Sveriges Radio.
2 av 2
Tommy Karlqvist, teknisk chef i Köping. Foto: Mattias Rensmo/Sveriges Radio.

Fiskare kritiserar muddring i Mälaren

1:31 min

För att öka säkerheten för sjöfarten och för att Mälaren ska kunna ta emot större fartyg, ska Sjöfartsverket nästa år börja fördjupa farlederna. Men nu riktar yrkesfiskare kritik mot det här projektet.

Roland Karlsson är yrkesfiskare i Galten - den västligaste delen av Mälaren.

– Den här gången ska det största sprängnings- och muddringsarbetet utföras precis i det område där jag har fyra fast ålbottengarn och det känns ju inte så roligt, säger Roland Karlsson.

Roland Karlsson har varit yrkesfiskare sen slutet av 80-talet och han har varit med om muddringar förr. Men när det nu ska muddras i Galten igen hoppas han att alla muddringsmassor ska tippas någon annanstans än just i Galten.

– Jag tycker att vi ska värna om Mälaren. Idag har vi fisk med väldigt hög kvalitet. Om muddermassorna ligger kvar i Galten kan ju det påverka fisket lekmässigt och även påverka fiskens vandringsväg.

Tommy Karlqvist som är teknisk chef på kommunen i Köping säger att projektet fortfarande är i ett tidigt skede.

Just nu utreder kommunen vart de ska dumpa den del av muddringsmassorna som är förorenade. Däremot tror kommunen inte att alla massor kommer att tas bort från Galten.

– Jag vet inte exakt vad det får för konsekvenser för fisket men det får de kommande utredningarna visa, säger Tommy Karlqvist.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista