1 av 4
Nova, Nathalie och Nova på Lärkans förskola i Kolbäck. Foto: Marcus Carlsson/SR.
2 av 4
Nathalie, Nova och Neo på Lärkans förskola i Kolbäck. Foto: Marcus Carlsson/SR.
3 av 4
Nova och förskolläraren Marika Eriksson. Foto: Marcus Carlsson/SR.
4 av 4
Nyöppnade förskolan Lärkan i Kolbäck. Foto: Marcus Carlsson/SR.

Nybyggd förskola i storformat i Kolbäck

6:09 min

Nu har Kolbäcks nybyggda förskola Lärkan, med plats för 140 barn, kommit igång. Lärkan ligger vid Vallmobadet och ersätter de båda förskolorna Myran och Koltrasten som tidigare fanns på orten. Vad tycker du? Är det bra med stora förskolor?

När P4 Västmanland är på besök leker barnen Nathalie, Neo och Nova i förskolans vattenrum. Något de verkar trivas med.

– Det är väl tänkt att vi ska kunna ha upphöjda baljor såhär så att barnen ska kunna leka med vatten och testa, menar förskolläraren Marika Eriksson

Tänket skiljer sig åt gentemot andra förskolor i kommunen, att man istället för avdelningar har hemvister som är ungefär dubbelt så stora som traditionella avdelningar. För de allra minsta kommer 25 barn kunna vara på samma hemvist, medan de äldre barnen kan vara 40 stycken.

Men samtidigt ska det inte göra att barngrupperna blir större, enligt förskolechefen Barbro Lindström. Tanken är att barnen inom hemvisterna delas in i mindre grupper. Till exempel kanske några är på det så kallade torget, ett stort rum som finns i mitt i huset, samtidigt som några är i vattenrummet och andra ute på gården.

Personalen ska också röra sig mellan de olika hemvisterna.

– Det ökar tryggheten för barnen, är min erfarenhet. Barnen får en bättre kontakt med fler personer i byggnaden som de ser dagligen och vet vad de heter och känner sig trygga.

På frågan om hur det blir om 140 barn samtidigt ska leka ute på gården svarar Marika Eriksson att:

– Det är vi ju inte, utan det gäller ju inte att vi planerar. Och gården blir större.

I nuläget omringas förskolans gård av byggstaket och utanför arbetar maskiner med att färdigställa det som ska bli en stor gård.

– Vi har ju inte de befintliga staketen klara än, utan vi har tillfälliga, säger Marika och menar att lokalerna och den stora gården lär ge de anställda en bra arbetsmiljö. Det kommer att bli bra, det tror jag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista