1 av 2
Johannes Wätterbäck är med i ett stadsodlingsnätverk och odlar grönsaker mitt i city. En ny trädgårdstrend! Foto: Marie Björk/Sveriges Radio
2 av 2
En odlingsträdgård mitt i city, på Prästgatan i Västerås.

Matodling mitt i Västerås city

"Nu står vi här mitt i grönskan"
4:54 min

I centrala Västerås har nu en stadsodling etablerat sig på Domkyrkans mark. Det handlar om att odla ätbara växter inne i staden - ett fenomen som dykt upp runt om i världen och som nu sprider sig.

– Vi fick förfrågan från Lena Bergqvist på Vuxenskolan om vi skulle starta ett nätverk för stadsodling i Västerås. Det var ett år sedan och nu står vi här mitt i grönskan. Det säger Johannes Wätterbäck, som är med i stadsodlingsnätverket.

Fenomenet stadsodlingar har förekommit i storstäder runt världen i några års tid. Bland annat finns det i Stockholm. Och förmodligen har de kommit för att stanna, tror Johannes Wätterbäck.

– Det kommer inte finnas någon annan möjlighet än att städerna också börjar producera, och inte bara konsumera, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".