Västeråsare förhörs om terrornätverk

Åklagare Ronni Jakobsson, enheten för säkerhetsmål
0:56 min

Tysk polis vill att en 28-årig man från Västerås ska förhöras i svensk domstol. Anledningen är att han har kännedom om ett terrornätverk knutet till islamisten Mulla Krekar.

– Jag har fått en begäran om rättshjälp från en tysk åklare som vill att det ska hållas förhör med en person inför domstol. Personen bor i Västerås och därför ska Västmanlands tingsrätt genomföra detta, det är tanken, säger Ronni Jakobsson vid enheten för säkerhetsmål.

Vad ska förhöret handla om?

– Det är vad den här personen känner till om ett antal andra personer som är föremål för utredning. Det är personer som är misstänkta för terroristbrott.

Den 28-årige Västeråsaren är inte själv misstänkt för brott men de tyska myndigheterna är intresserad av hans kontakter med ett europeiskt terrornätverk lett av den radikale islamisten Mulla Krekar.

Nätverkets mål ska vara att med våld bilda en islamistisk stat i irakiska kurdistan. Anhängarna uppmanas att döda icke-muslimer i muslimska länder.

Enligt den tyska utredningen har 28-åringen kontaktat nätverket genom en chattsajt på nätet. Minst två gånger har han haft direktkontakt med Mulla Krekar. Enligt tidskriften Expo har han också skrivit artiklar för jihadistiska sajter som administreras av nätverket.

De tyska myndigheterna vill att mannen hörs i Västmanlands tingsrätt och att en tysk åklagare och polis deltar vid förhöret.

Man vill också ha hjälp med att identifiera andra personer bosatta i Sverige knutna till olika svenska telefonnummer.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".