Arbogas kommunalråd Olle Ytterberg (s). Foto: Martin Vare/Sveriges Radio.

Rätt av Arboga att neka SD maximalt partistöd

Arboga kommun har gjort rätt som nekat betala partistöd för den tomma stol som SD har i fullmäktige. Det har förvaltningsrätten beslutat.

– Jag är naturligtvis glad över det. Men jag är heller inte jätteförvånad för vi har tagit ett beslut att pengarna ska gå till lokalt partiarbete. Och något sådant finns ju inte, säger kommunalrådet Olle Ytterberg, socialdemokratiskt kommunalråd i Arboga.

Även om Olle Ytterberg i Arboga var säker på förhand, har erfarenheten visat att utslaget kan bli olika i olika kommuner. Delvis beror det på olika regler, och också hur olika ledamöter har närvarat i kommunern.

Till exempel har SD även överklagat i grannkommunen Köping. Hur det går där är ännu inte avgjort.

Regeringen har noterat att reglerna är lite olika runt om i landet, och just nu pågår en översyn så att reglerna för partistöd ska bli tydligare. Utredningens resultat läggs fram våren 2014.

– Det tror jag generellt kan vara bra med riktlinjer. Samtidigt är det viktigt för det kommunala självstyret att besluta om egna arvoden, partistöd och sådant lokalt, säger Olle Ytterberg.

SD uppbär fortfarande det generella partistödet, samt partistöd för den ledamot som då och då varit med på kommunfullmäktiges möten. Men något större avtryck har inte SD gjort i Arboga sedan valet 2010.

– Man har i några fall varit närvarande men man har aldrig varit i talarstolen eller lämnat en motion. Man har aldrig gjort något som påverkat politiken i Arboga.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista