1 av 5
Vy över Skinnskatteberg. Foto: Skinnskattebergs kommun
2 av 5
Carina Sandor (FP). Foto: Marcus Carlsson/SR.
3 av 5
Lars Andersson (S) kommunalråd i Skinnskatteberg. Foto: Inga Korsbäck/SR.
4 av 5
Skinnskatteberg. Foto: Skinnskattebergs kommun
5 av 5
Båtar i Skinnskatteberg. Foto: Skinnskattebergs kommun

Sparka kommunalråd kan bli lättare

1:50 min

Det kan bli lättare att avsätta kommunalråd i framtiden. Ett sådant förslag finns med i en utredning som nu hamnat på regeringens bord och bakgrunden till förslaget är delvis vad som hände i Skinnskatteberg för några år sedan.

 I dag finns inget tydligt regelverk i kommunallagen och det har ställt till med problem i flera kommuner, till exempel i Skinnskatteberg.

– Jag tycker att det vore en rimlig reform att kommunallagen talar om hur en styrande koalition eller ett styrande parti når den ställningen, och att lagen säger hur man gör när man får en regeringskris. Alltså hur det ska gå till när man avsätter den gamla regeringen och tillsätter en ny, säger förvaltningsexperten Henry Bäck som tycker att det är hög tid att luckan i lagen täpps till.

Han är pensionerad professor i offentlig förvaltning, expert på kommunpolitik, och vänsterpartist. Han är också bosatt i Skinnskatteberg, där det stormade rejält i politiken under förra mandatperioden.

Allianspartierna tappade majoriteten i fullmäktige och makten över budgeten när ett lokalt parti bytte sida.

Men den nya majoriteten hade inte rätt att avsätta kommunledningen, enligt kommunallagen.

Det folkpartistiska kommunalrådet Carina Sándor satt kvar under en stormig period och hon var påhejad av många medborgare.

– Hade det inte varit en demonstration och många mejl och telefonsamtal, då tror jag inte att vi hade fortsatt att kämpa. Vi insåg ganska snabbt att det här med att sitta och styra någon annans politik, det är kanske inte det bästa läget, säger hon.

Liknande situationer har uppstått i andra kommuner. När en utredning om kommunal demokrati granskade kommunallagen, blev slutsatsen tydlig: Det behövs en ny regel som gör det möjligt för fullmäktige att avsätta ledningen för styrelser och nämnder.

Regeringen ställde sig bakom förslaget i en remiss till lagrådet före sommaren.

Socialdemokraten Lars Andersson, som så småningom fick efterträda Carina Sándor som kommunalråd, hoppas nu på en lagändring.

– Jag tycker att det är helt orimligt att ett parti eller en partigrupp i minoritet ska sitta och styra en majoritets budget. Har man fått förtroende för en budget måste man få vara med och ta hand om den. Lagstiftarna, alltså riksdagen, har inte tänkt på det här utslaget, säger han.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista