1 av 3
Buss på centralen i Västerås / Foto: Liselotte Karlsson SR
2 av 3
Lena Sjöqvist, ordförande i Kommunals trafikavdelning i Bergslagen. Foto: Mattias Forsberg/Sveriges Radio.
3 av 3
Hans Nordin, utbildningschef och rekryteringsansvarig på AB Västerås Lokaltrafik. Foto: Linnéa Pettersson/ Sveriges Radio

Övertid för busschaufförer oroar facket

1:29 min

Nu råder bråda tider för Västerås Lokaltrafik. Den nya satsningen på kollektivtrafiken i Västerås gör att det behövs fler busschaufförer och att många jobbar övertid. Det kan ställa till problem, befarar chaufförernas fackliga organisation Kommunal.

Den 18 augusti går startskottet för den nya kollektivtrafiksatsningen Smartkoll i Västerås.

Det blir då fler busslinjer med tätare turer vilket i sin tur betyder fler bussar och fler busschaufförer. Att nu AB Västerås Lokaltrafik får mer trafik både i Västerås och länet gör att de måste rekrytera fler förare.

Hittills har 66 förare anställts men nu behövs ytterligare 15.

– När vi fick reda på hur mycket trafik vi får den 18 augusti så fattades det lite förare, säger Hans Nordin, utbildningschef och rekryteringsansvarig på Västerås Lokaltrafik.

AB Västerås Lokaltrafik har redan rekryterat 66 förare, dels genom att anställa personer som redan har busskort men företaget har även utbildat människor för att få bussförare.

Att det nu blir mer trafik att köra tycker Hans Nordin är bra. Men den 18 augusti när Smartkoll rullar igång kommer det att vara brist på busschaufförer

– Vi har ju timanställda som får jobba lite mera, det kommer säkert att bli mycket övertid och det får vi också lösa, säger Hans Nordin.

En lösning som Lena Sjöqvist, ordförande i Kommunals trafikavdelning i Bergslagen, inte tycker är bra.

– Det påverkar oss negativt. Mer arbete och vi får inte den vila vi behöver. Våra arbetsdagar kommer att vara jättejobbiga.

Lena Sjöqvist är också kritiskt till de risker som övertid kommer att medföra.

– Får vi inte vår vila blir det inte bra. Det kan bli misstag.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista