1 av 2
Det så kallade Tunaguldet upptäcktes 1952 av en villägare i Tuna, nära Anundshög. Foto: Västmanlands länsmuseum
2 av 2
Lina Gatte Redin på länsmuséet. Bredvid henne syns montern med skador från det något amtaörmässiga stöldförsöket. Foto: Mattias Pleijel/Sveriges Radio.

Tunaguldet utsatt för stöldförsök

I förmiddags skedde en attack på en av länsmuséets mest värdefulla klenoder. En 56-årig man försökte slå sönder en monter innehållande den berömda vikingsskatten Tunaguldet.

– När larmet gick så sprang vår personal snabbt till plats. De sa till honom att stanna och han stannade lugnt och inväntade polisen. Det säger Lina Gatte Redin, kommunikationsansvarig på Länsmuséet.

Det var vid halv elva på förmiddagen som larmet gick inne på muséet. Mannen hade då gått runt i muséet och stått länge vid den aktuella montern. Personalen fattade inga misstankar först.

Plötsligt började mannen slå mot montern men lyckades inte helt krossa glaset som är tillverkat för att stå emot kraftigt våld. 

– Vi ringde polisen och de säger till honom att stanna och han stannade lugnt utan några våldsamheter, så han är nu gripen.

Enligt polisen var den 56-åriga mannen kraftigt berusad och lades omedelbart in för tillnyktring. Han är nu misstänkt för grov stöld.

Montern innehåller en av muséets mest värdefulla kulturskatter: det så kallade Tunaguldet från järnålder och vikingatid.

-- Det är ju tragiskt att något sådant kan hända. Det är ju vårt gemensamma kutlurarv som hotas, säger Lina Gatte Redin.

Muséet ska nu gå igenom sina säkerhetsrutiner. Föremålen är flyttade till en säker plats och muséet håller öppet som vanligt.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista