JB-gymnasiet i startgroparna efter konkursen

"Fick svar på sina omedelbara frågor"
1:16 min

Om drygt en vecka, den 19 augusti, drar JB-gymnasiet i Västerås igång höstterminen, efter JB-koncernens konkurs och efter att Stiftelsen Stadsmissionens skola tar över skolan.

När det blev klart att Stadsmissionen tar över kom frågor från både föräldrar och elever, men nu inför starten har det varit lugnt på den fronten, säger Stadsmissionens ordförande Marika Markovits.

– Då fick vi mycket frågor från elever och föräldrar kring hur vi avsåg att leda verksamheten vidare, om vi avsåg att göra stora förändringar. Men eftersom vi på en gång kunde beskriva att det kommer vara samma rektor, samma lärare och samma inriktning på verksamheten, upplever jag att de flesta fick svar på sina omedelbara frågor då och sedan har det inte varit särskilt mycket frågor.

Eleverna har stannat kvar på skolan i Västerås och nästan alla platser är fyllda inför hösten.

Rektorn Stefan Remne tror att en orsak till att det fungerar för skolan här jämfört med flera andra av konkursande JB:s skolor är att man i Västerås satsar på studieförberedande program, istället för yrkesförberedande.

Marika Markovits hoppas och tror att skolan i Västerås slipper vara med om en ny konkurs framöver.

– Om du hade pratat med JB:s ledning hade de sagt att skolan i Västerås har en långsiktig stabil elevtillströmning. Deras problem har varit skolor i andra delar av landet med alldeles för få elever, och det är där problemen har uppstått.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".