Foto: Fredrik Sandberg/Scanpix.

Glömda saker strömmar in till polisen

"Gick härifrån med glädjetårar"
1:49 min

Under sommaren har det strömmat in nycklar, plånböcker och väskor till polisens hittegodsavdelning i Västerås. Även glömd dykutrustning och husdjur har lämnats in till polisen.

Bakom receptionen inne på hittegodsavdelningen finns en plastback som är överfylld med nyckelknippor, hundratals bara för juli månad.

Linda Raimaki har kommit för att hämta sin plånbok som hon förlorade för en vecka sedan. Alla kort är kvar men mobilen som också låg i är borta. Hon tror att skälet till att hittegodsavdelningen har mer att göra på sommaren är att människor har mindre kläder på sig.

– På sommaren är man mer lättklädd och kanske går runt och håller i sina saker och då kan man såklart glömma den någonstans, till exempel på ett fik. Men det är nog också lättare att saker och ting blir stulna.

Det är inte bara nycklar, mobiler och plånböcker som kommer in till polisen. På gården i polishuset finns burar där en mager katt jamar uppgivet och en kanin mumsar på ett salladsblad. I ett hörn står en komplett dykutsrustning som någon glömt på en busshållsplats på Konstnärsvägen.

Stanislawska Nilsson, som arbetar på hittegodsavdelningen, får ibland ägna sig åt rent detektivarbete för att luska reda på föremålens ägare. Men i det här fallet gick det inte, efter tre månader går dyktuberna till skroten. I andra fall går det bättre.

– Idag kom en man in och hittade sina nycklar. Han var överlycklig och gick härifrån med glädjetårar, berättar Stanislawska Nilsson.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".