Gabriel Wikström. Foto: SSU.

Gabriel Wikström omvald som SSU-ordförande

1:18 min

Under lördagsförmiddagen blev Gabriel Wikström från Västerås och Riddarhyttan omvald som ordförande för Sveriges Socialdemokratiska ungdomsförbund SSU.

Valet gjordes av en enhällig kongress och var väntat eftersom Gabriel Wikström, som varit förbundsordförande för SSU i två år, var valberedningens förslag.

– Det känns naturligtvis jättebra, det är ett stort förtroende att vara ordförande för SSU. Det är ett krävande uppdrag men samtidigt det absolut roligaste jag gjort, säger Gabriel Wikström.

På 60-talet var Ingvar Carlsson SSU-ordförande och blev senare statsminister, men sedan dess har ingen som varit ordförande för SSU blivit statsminister. Hur ser du på det?

– Jag vet inte riktigt om det finns en direkt koppling, men man kan väl säga att de flesta som varit ordföranden eller haft ledande positioner i SSU många gånger gått vidare och haft ledande positioner inom det socialdemokratiska partiet. Och det visar ju att SSU har stor betydelse för socialdemokraterna och att det är en väldigt bra skola för framtida beslutsfattare och framtida politiker.

Men om man tänker Gabriel Wikström som statsminister och tittar på det här?

– Den kopplingen ska man nog inte dra. Jag har just fått ett fint förtroende att leda SSU i två år till och det tycker jag ska bli jätteroligt. Jag tycker att det är kul med politik, men jag är inte säker på att jag kommer att vara politiker hela mitt liv. Jag kan tänka mig en rad andra saker att göra med min tid och vad framtiden bär med sig får vi se.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista