Pojke som spelar datorspel / Foto: Fredrik Sandberg / SCANPIX

Pojkar spelar mest visar ny studie

"Tenderar att överskatta pojkars spelande"
1:00 min

Både pojkar och flickor ägnar sig åt datorspel, men pojkar är de som spelar mest, men ungdomar spelar sällan om pengar. Det visar de första resultaten av en forskningsstudie som inleddes för snart ett år sedan på Centrum för klinisk forskning i Västerås.

Studien visar att föräldrar har lite olika syn på sina ungdomars spelvanor.

– Föräldrar tenderar till att överskatta sina pojkars spelande och underskatta sina flickors, man ser inte lika på sönernas som döttrarnas spelande och det är spännande och något vi vill gå vidare med, säger professor Kent Nilsson.

– Man oroar sig inte för sina döttrars spelande som sönernas och det kan vara en potentiellt farlig underskattning, säger han.

Ni ska också undersöka vilken genetisk känslighet man har för att bli beroende av datorspel.

– Ja, vi håller på med det och det tar tid att analysera generna, och datainsamlingen är nyligen avslutad och om ungefär ytterligare ett år så kanske vi har lite mer på de genetiska faktorerna, säger Kent Nilsson.

Det här är en långsiktig studie som finansieras med en halv miljon ur Hjärnfonden.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".