1 av 2
Arkivfoto: Tomas Oneborg/Scanpix.
2 av 2
Foto: Kennet Lindquist/Sveriges Radio.

Många katter kastrerade efter kampanj

"Varenda dag måste katter tas om hand"
1:38 min

242 katter kastrerades i Västmanland under den kampanj som pågick i mars i år. Alla kattägare i länet fick då möjlighet att kastrera sina katter till ett reducerat pris. Tanken var att minska antalet herrelösa katter.

– Det är en bra början men jag hoppas att det blir fler. Det här är nödvändigt för vi vill inte ha dessa övergivna katter som svälter och fryser ihjäl, säger Gunnel Söderback som är ordförande i Djurens Rätt i Västerås, Hallstahammar och Surahammar.

Djurens Rätt var en av sponsorerna bakom det här projektet som alltså pågick i mars i år. Även flera veterinärer runt om i länet var med, andra djurskyddsorganisationer, några bostadsbolag och ett djurförsäkringsbolag.

Men det är ändå en liten del av alla kattägarna som man har lyckats nå ut till. Problemet med herrelösa katter är större än så, säger Gunnel Söderback.

– Varenda dag är det katter som måste tas om hand.

I hela Sverige beräknar man att det finns cirka 100 000 herrelösa katter. Förutom djurens lidande, finns det också problem med att de sprider sjukdomar till människor och andra djur. Så kastrering är ett bra sätt, men Djurens Rätt vill göra mer. Själva har de en kampanj på gång i oktober i år.

– Den går ut på att man ska adoptera mer. Att man vänder sig till katt- och hundhem i första hand om man har tänkt att köpa, säger Gunnel Söderback.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".