1 av 2
Projektledaren Patrizia Strandman / Foto: Mattias Pleijel SR
2 av 2
Avdelningschef Anna Lindqvist

Skitlukt står i vägen för Västerås stadsutveckling

2:42 min

Kommunen vill exploatera mark nära vattnet i Västerås men hindras av ett förbud mot bostadsbyggande nära verket. Mälarenergi har nu fått i uppdrag att se hur man kan få bort en del av lukten, men utmaningarna är stora.

Det luktar kloak längs Björnövägen strax öster om järnvägsstationen. Förklaringen är reningsverket mellan stationen och Mälaren. Här bubblar avloppsvatten från hela staden i öppna bassänger.

Västerås är en av få städer i Sverige som har avloppshantering under bar himmel nära centrum. Och det ställer till det för stadsutvecklarna på kommunen.

I höst ska politikerna klubba översiktsplanen 3b - en storstilad vision för hur Västerås stadskärna ska krypa närmare vattnet. Men avloppsverket står i vägen och på grund av lukten är det nämligen förbjudet att bygga bostäder inom en zon på 200 meter från verket. Det här vill staden ändra på, säger projektledaren för 3b, Patrizia Strandman.

– Drar man en 200 meters ring runt avloppsreningsverket så ser man att väldigt stora ytor hamnar på väldigt attraktiv mark, så därför är det önskvärt att skyddsavståndet minskas så mycket som möjligt, helst ned till 50 meter men åtminstone 100 meter, säger Patrizia Strandman.

Men för att få bygga så nära krävs att man gör något åt lukten. I början av sommaren fick Mälarenergi som driver reningsverket i uppdrag att se vad som kan göras. Det är inte en enkel uppgift säger avdelningschef Anna Lindqvist.

Om skitlukten ska minska måste de öppna bassängerna byggas över - något som riskerar att försämra arbetsmiljön för de som arbetar på reningsverket. Skorstenen som leder bort lukten efter reningsprocessen måste också höjas. Minst 20 miljoner kommer det att kosta har Mälarenergi kommit fram till - plus ökade driftskostnader. Men Patrizia Strandman tycker att det är en ganska liten summa i sammanhanget.

– I förhållande till den mark som man skulle kunna utveckla och förädla så är det väldigt lite pengar.

Vill människor bo så här nära ett avloppsreningsverk?

– Det här är ju mitt i Västerås, och sådan mark är ju alltid väldigt attraktiv. Sjönära, kommunikationsnära och citynära, säger hon.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista