Mitträcke (Arkivbild) / Foto: Gunnar Lundmark / SCANPIX

Flera trasiga mitträcken på E18

1:13 min

Mitträcket på E18 är trasigt på inte mindre än sju ställen mellan Erikslund i Västerås och Åsby i Hallstahammar. Enligt Einar Schuch på Trafikverket lagas räckena ofta. Dock försöker man göra flera mindre reparationer samtidigt för att minimera trafikstörningar.

– Vi är väl i princip ute varje vecka och lagar räcken. Det är väldigt mycket trafik på E18 på båda sidor om Västerås, och även genom Västerås. Det lagas ständigt, men samtidigt får man ju också problem med framkomlighet eftersom vi måste stänga av vägen, säger Einar Schuch, chef på Trafikverket region öst.

– Vi försöker att samla ihop en del av reparationerna. Om det finns en mindre skada på räckena så kan det ju vara så att vi väntar ytterligare någon vecka för att laga den när vi lagar ytterligare skador.

Kan det vara farligare att köra in i ett trasigt mitträcke än om det hade saknats ett räcke, för en motorcyklist till exempel?

– Det är svårt att säga, det finns väl alltid tillfällen förstås där det här kan orsaka större problem än vad nyttan är. Men huvudsakligen ser vi att mitträcken hindrar väldigt många svåra olyckor. Vi ser ju att dödstalen och svåra olyckor har minskat avsevärt om vi tittar hur det var på 90-talet, säger Einar Schuch på Trafikverket.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista