Mördade Eva-Marree kämpade för sexarbetares rättigheter

4:11 min

När 27-åriga Eva-Marree mördades på Malmaberg i Västerås i juli i år, förlorade organisationen Rose Alliance en viktig aktivist och förgrundsfigur. Rose Alliance arbetar mot fördomar och stigmatisering av människor som säljer sex.

Pye Jacobsson, Rose Alliances koordinator, berättar om arvet efter Eva-Marree.

– Eva-Marree betydde jättemycket. Främst var det föräldrarollen hon engagerade sig i. Rätten att vara förälder hur du än försörjer dig, så länge du är en bra förälder. Sedan var hon också väldigt engagerad i vår organisation som mentor för en del av de yngre tjejerna.

Reaktionerna bland dessa tjejer blev också väldigt stark när Eva-Marree mördades.

– Det enda jag gjorde de första två veckorna var att sitta och prata med unga tjejer som hon hade varit lite storasyster till, som var förtvivlade.

– Hon kom nog mest i något slags ensamhet och förtvivlan till oss och undrade vad hon kunde hjälpa till med, men sedan blev hon en väldigt, väldigt stark aktivist i organisationen.

– Det som drev henne var verkligen en önskan om att ingen annan kvinna skulle hamna där hon hamnade, det vill säga vara utsatt för den typen av fördomar, säger Pye Jacobsson.

Nu har Rose Alliance instiftat Jasminepriset (efter Eva-Marrees alter ego "Petite Jasmine") till Eva-Marrees minne. Den som får priset den 17 december ska vara en person eller organisation som aktivt arbetar för att förbättra sexarbetares situation, mot stigma, diskriminering och våld.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista