Dyrare färdtjänst i Heby

Efter ett drygt halvår har Heby kommun tröttnat på färdtjänstsamarbetet med länsövergripande Samtrafik.

Den västeråsstationerade organisationen Samtrafik styr över kommunernas färdtjänstönskemål tillsammans med taxibolagen i länet, men verksamheten har kritiserats hårt av de som har färdtjänst.

Och för Heby kommun har kostnaderna för färdtjänsten skjutit i höjden, från en miljon till två. Kostnader som överraskat verksamhetsnämndens ordförande Carl Ove Ernlund.

Vi måste utreda vilken nytta vi har av avtalet med Samtrafik. Inte minst eftersom vi fått in rader av klagomål från färdtjänstnyttjare, säger Carl Ove Ernlund.

Ernlund anser att verksamheten inte bedrivs rationellt och berättar att en östervålabo som varit på Centrallasarettet i Västerås inte fick åka med en tom taxi från hemmaorten utan tvingades vänta på en salabil istället.

Dessutom hittar inte förarna i vår kommun, det var skillnad när vi hade ett avtal med vår lokala taxi, de körde aldrig vilse och kände sina kunder, konstaterar Carl Ove Ernlund. Därför ska vi nu utreda om vi ska vara kvar i det här samarbetet eller om det är bäst att bryta avtalet, säger han.