Foto: Christine Olsson/Scanpix.

Ikväll ska varmvattnet vara tillbaka i Västerås

1:27 min

Det är fortfarande problem med varmvattnet för boende i Västerås efter strömavbrottet som gjorde att Mälarenergi var tvugna att starta om kraftverket. Mälarenergi hade förhoppningen att problemet skulle vara åtgärdat tidigare i förmiddags men när kunder fortsatte att höra av sig fick de ta en ytterligare koll på problemet.

– Nu har vi haft full produktion från klockan åtta i morse och det ska ta runt tio timmar. Därför säger vi att klockan åtta ikväll ska det var som vanligt igen, säger Niklas Gunnar som är värmechef på Mälarenergi.

Nätet är kopplat i en ring vilket gör att vattnet pumpas först österut för att sedan vända västerut. En missbedömning på hur kallt vattnet hunnit blivit gjorde att det blev som en kall vattenpropp som sköts runt i ringen.

Det gör att det kan bli så att de som har varmvatten kan bli av med för en kort stund för att sedan få tillbaka det.

– Egentligen kan alla beröras under en kortare period. Vi är kortsiktigt känsliga men långsiktigt har vi bra hållbarhet då vi har vår egen reservkraft, säger Niklas Gunnar.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista