Anna Lindqvist, avdelsningschef på Mälarenergi. Foto: Mattias Pleijel/Sveriges Radio

Minskad stank kan ge sämre arbetsmiljö på Västerås reningsverk

1:30 min

Västerås stad vill att Mälarenergi ska försöka minska stanken från Västerås reningsverk. Men det finns risk för att arbetsmiljön för dem som jobbar med avloppsvattnet blir sämre om man bygger in bassängerna.

Västerås stad har bett Mälarenergi, som driver reningsverket, att försöka minska kloaklukten eftersom man vill bygga bostäder närmare verket än vad man får idag.

Den troligaste lösningen är att man bygger in de idag öppna avloppsbassängerna, men det kan försämra arbetsmiljön för dem som arbetar med avloppsvattnet.

– De partiklar och de ämnen som finns i bassängerna ventileras inte riktigt lika bra, säger Anna Lindkvist, avdelningschef på Mälarenergi.

Avloppsvatten innehåller mängder med farliga partiklar - både bakterier och skadliga frätande ämnen som svavelväte.

En finsk studie har visat att arbete på reningsverk är förknippat med ökad risk för hud- och magbesvär och olika allergier.

Fram till nästa sommar ska Mälarenergi utreda hur en ombyggnad av reningsverket kan ske, utan att personalens hälsa försämras.

– Det är en jättestor utmaning. Det gäller ju att personalen inte utsätts för partiklar och mikroämnen som kan förstöra deras hälsa, säger Mälarenergis Anna Lindkvist till P4 Västmanland.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista