1 av 2
Therese Ludvigsson och två barn på förskolan i Folkets Park i Köping. Arkivbild, Foto: Kennet Lindquist/Sveriges Radio.
2 av 2
Roger Eklund. Foto: Kennet Lindquist.

Byggstart för stor förskola i Köping

"Äntligen har aldrig varit så välanvänt som nu"
1:33 min

Snart startar bygget av ännu en förskola i storformat i Västmanland. Det är i Köping som en förskola med plats för upp till 150 barn ska byggas. Den ska byggas på Skogsborg vid Ringvägen.

Bygget har fördröjts ett par år, eftersom grannar överklagade byggplanerna. Mark- och Miljödomstolen gav dock kommunen rätt till slut.

– Jag tror att ett ord som "äntligen" aldrig varit så välanvänt som nu. Det har varit en lång väntan men nu är vi äntligen här vid byggstart. Det säger Roger Eklund, ordförande i barn- och utbildningsnämnden i Köping.

Kritik har funnits mot stora förskolor, där man talar om stordrift och barn som försvinner i mängden. Men det håller Roger Eklund inte med om.

– Nej, Jag ser bara möjligheter. Dels har man sina avdelningar, man har också en gemensam yta där man äter tillsammans, säger han.

Han är heller inte orolig att barnen ska känna sig otrygga.

– Även om man har åtta avdelningar så är man mest på sin avdelning med sina kamrater och sin personal. Det är inte så att man far runt på alla åtta avdelningar.

Bygget kostar drygt 50 miljoner kronor, ska göras av Peab Västerås och startar någon gång senare i år hoppas Roger Eklund. Inflyttning kan bli i slutet av 2014 om allt går enligt planerna.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".