1 av 2
Veronica Cadei, mamma till två barn på Tortunaskolan, har engegerat sig för att få till stånd en hastighetssänkning på vägen utanför skolan. Foto: Helena Lund/SR.
2 av 2
Dubbla budskap? Det tycker i alla fall många av föräldrarna till barnen på Tortunaskolan utanför Västerås. Foto: Helena Lund/Sveriges Radio.

Fortsatt hög hastighet utanför Tortunaskolan

1:55 min

Ingen ändring ännu: 60 km i timmen – det är den hastighet som fortfarande kommer gälla på bilvägen vid Tortunaskolan utanför Västerås när man slår upp portarna nu på måndag.

Föräldrar till elever på skolan har länge kämpat för en hastighetssänkning och fick i våras till slut politikerna med sig.

Men än har inga skyltar bytts och nu finns risk att processen kommer dra ut än mer på tiden.

Tortunaskolan på Västerås landsbygd har uppemot 130 elever, varav de flesta i yngre åldrar. Tidigare var hastigheten på vägen utanför skolan 50 km i timmen och många av föräldrarna tyckte redan då att det var högt och ville se en sänkning.

Men efter en fartöversyn i kommunen höjdes i julas i stället hastighetsbegränsningen till 60 km i timmen.

– Instinktivt blev man ju förbannad och tänkte att det måste ha blivit något fel, säger föräldern Veronica Cadei, som har två barn på skolan.

– Vi trodde att det var något som snart skulle rättas till.

Men riktigt så snart blev det inte. En föräldragrupp skapades och man bjöd ut stadens ansvariga politiker till Tortuna för att visa på situationen.

De höll med om att det faktiskt var märkligt att hastigheten blir högre precis framför skolan, enligt skyltarna.

En utredning tillsattes och kommunen skickade slutligen ett förslag till Trafikverket om att sänka hastigheten till 40 km i timmen – något som man fick nej på i somras.

Det är ovanligt att en kommun går emot Trafikverkets yttrande, men så kan det bli i det här fallet, säger socialdemokraten Carin Lidman, ordförande i tekniska nämnden som beslutar i frågan i semptember:

– När vi har pratat om det i vår rödgröna grupp så har vi varit beredda att stå fast vid vårt beslut – men än är sista ordet inte sagt.

Om kommunen driver igenom en hastighetssänkning finns dock möjlighet för Trafikverket eller någon annan part att överklaga beslutet.

Det skulle i sådana fall göra processen än längre, något som oroar föräldern Veronica Cadei:

– Hur lång tid ska det här behöva ta? Ska det ta ett år till nu?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista