Revisor som tar bladet från munnen. Foto: Kennet Lindquist/Sveriges Radio.

Kritik mot KAK-förbund: Sluta slösa!

1:33 min

Västra Mälardalens Kommunalförbund borde samla sina verksamheter under ett tak, i stället för att ha kontor på tre olika orter. Den kritiken kommer från förbundets egna revisorer.

– Det finns ett uppfattning från när förbundet bildades att de olika verksamheterna SKULLE vara fördelade på olika ställen. Men vi tycker att man kan samordna på ett och samma ställe. Det säger Göran Svedberg, ordförande i revisionen för Västra Mälardalens Kommunalförbund.

De tre kommunerna Köping, Arboga och Kungsör ville skapa ett gemensamt förbund, som kunde sköta vissa uppgifter, som kanske sköttes bättre gemensamt. Bland annat handlar det om löner, telefoni, renhållning, räddningstjänst och upphandling.

Till exempel hanteras upphandlingar nu från Kungsör, och lönerna i Arboga. Detta är revisorsordföranden kritisk mot.

– Vi vill ju inte ta bort några verksamheter eller arbetstillfällen. Det är ju bara fråga om var de ska finnas i KAK-regionen, säger Göran Svedberg.

Ordförande för Kommunalförbundet är Olle Ytterberg, han vill inte kommentera kritiken i dag utan ska göra det i en skrivelse i oktober. Han säger dock att man själva har påbörjat en genomlysning av kommunalförbundets verksamhet. Den kommer att vara klar i höst.

Revisorerna har inga maktmedel att sätta bakom sina förslag, utan det får ses som rekommendationer som revisorerna ger till fullmäktige i respektive kommun. Det är sedan upp till fullmäktigeförsamlingarna att ta beslut.

Revisorerna beräknar att om man samlar kommunalförbundet under ett tak, kan man spara en miljon kronor per år.

– Det är inga stora pengar per år. Men det är ändå skattemedel vi handskas med, säger Göran Svedberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista