1 av 4
Göran Lenngren och hans kollegor jobbar på för att få färdigt så mycket som möjligt. Foto: Ida Svansbo/Sveriges Radio
2 av 4
Flera busshålplatser ska anläggas innan de nya linjerna börjar rulla på söndag. Foto: Ida Svansbo/Sveriges Radio
3 av 4
Maria Linder ser fram emot busspremiären med spänning. Foto: Ida Svansbo/Sveriges Radio
4 av 4
Ulf Palm tror att allt kommer att fungera bra på söndag trots att allt inte hinner bli klart. Foto: Ida Svansbo/Sveriges Radio

Jobb in i det sista före Västerås stora bussomläggning

"Det kommer att lösa sig"
1:27 min

På söndag är det dags för "Smartkoll". Då börjar de nya busslinjerna gälla i Västerås. Fortfarande finns det en hel del kvar att göra och allt kommer inte att bli klart i tid. Men man jobbar hårt för att få klart så mycket som möjligt.

– Vi jobbar intensivt på alla håll och kanter med att finslipa det allra sista. Framförallt arbtetet med att byta ut och sätta upp vädersskydd, alltså busskurer, säger Ulf Palm, kommunikationsstrateg på tekniska nämndens stab i Västerås.

På söndag är det alltså dags för Smartkoll, den stora omläggningen av busstrafiken som Västerås stad och VL gör för att få fler att åka kollektivt.

Klockan 05:31 rullar den första bussen på de nya turerna iväg. 

Flera entreprenörer jobbar hårt de här sista dagarna med att anlägga busshållplatserna och justera kurerna. En av dem som asfalterar hållplatserna är Göran Lenngren:

– Det går lysande. Vi jagar grabbarna som justerar och så kommer vi och lägger asfalten så att det blir jämnt och fint.

Arbetet flyter på, men allt kommer inte att vara klartpå söndag. Ulf Palm på Västerås stad säger att många kommer att jobba hårt in på helgen för att få färdigt så mycket som möjligt.

– Här och var så kanske inte den sista finishen är klar men allting kommer att fungera det vill säga bussen kommer i tid, säger Ulf Palm.

På VL jobbar de också för fullt de sista dagarna. Busschaufförerna är ute och kör in sig på de nya körvägarna och information till resenärerna skickas ut in i det sista.

– Det är finslipningen som pågår kan man säga. Vi har också bemannat upp vår trafikupplysning och vi kommer att se till att det finns folk på stan som visar folk till rätta på söndag och måndag, säger Maria Linder, förvaltningschef på VL.

– Jag tycker att vi är rätt så väl förberedda ändå. Sedan händer det alltid saker på sluttampen när vi fastlägger tidtabellerna hundraprocentigt. Lite kärvt inledningsvis kanske men det kommer att lösa sig.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".