1 av 3
Det urspårade godståget blev stående vid Karbenning. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.
2 av 3
Sten Nordström planerare på Tåg i Bergslagen begav sig till olycksplatsen för att sätta sig in i vad som hänt. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.
3 av 3
8 km av spåret skadades vid tågurspårningen. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.

Långvarigt tågstopp efter urspårning i Norberg

1:17 min

I förmiddags spårade två vagnar på ett godståg ur vid Hökmora i Norbergs kommun. Urspårningen skapade stora skador på åtta kilometer järnväg och nu kommer tågtrafiken att ligga nere i en vecka fram till 22 augusti.

Det var godstågets två sista vagnar, av totalt ett trettiotal vagnar, som spårade ur och som i hela åtta kilometer körde utanför spåret, och på så vis orsakade skador längs en lång sträcka av banan.

De urspårade vagnarna var tomma och godståget stannade till slut strax söder om stationen i Karbenning.

Urspårningen orsakade även problem för boende och bilister eftersom en av vägarna intill stationen i Karbenning blockerades av tåget.

Nu kommer reparationer av den åtta kilometer långa sträckan att pågå i en veckas tid. Trafikverket räknar med att vara klara först 22 augusti.

Under reparationsarbetet kommer ingen tågtrafik att kunna köras på sträckan. Det är oklart hur trafiken kommer att ledas om.

När det gäller persontrafiken, som på sträckan sköts av Tåg i Bergslagen, så kommer ersättningstrafik att sättas in.

Sten Nordström, planerare på Tåg i Bergslagen, tog sig snabbt till platsen när han fick höra talas om urspårningen. Han är bekymrad.

– Det är inte någon vacker syn. Tittar man på spåret så det inte heller bra ut. Det här är en ganska besvärlig händelse, säger Sten Nordström och konstaterar att Tåg i Bergslagen inte kommer att kunna köra tåg mellan Krylbo och Fagersta på lång tid.

Han tror ändå att Tåg i Bergslagens operatör Tågkompaniet  kommer att kunna ordna med ersättningstrafik för persontrafiken.

Värre blir det troligen med den täta godstrafiken.

– Det är en extremt hårt belastad godssträcka, troligen måste man leda om tåg och det är inte så lätt. 

Enligt Tåg i Bergslagens Sten Nordström är tågsträckan en av de viktigaste spåren i Sverige som går förbi Hökmora.

– Här går till exempel norska tåg som förbinder Narvik med Oslo, deras posttåg och fisktåg går här, säger Sten Nordström.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista