Blixten har slagit ut telefonin för många länsbor den senaste tiden. Foto: Scanpix

Blixten slår ut din hemelektronik - kan kosta 15 000 kronor

"Vi har mer och mer elektronik hemma"
1:06 min

Smarta telefoner som ligger på laddning, datorer och digitalboxar. När blixten slår ut hemelektroniken kan det bli dyrt.

Försäkringsbolagens kostnader för blixtskador har ökat de senaste åren, det märker man till exempel hos Länsförsäkringar. Där får man varje år in uppemot 4 000 anmälningar om skador orsakade av åska och blixtnedslag.

– Det är inte så konstigt egentligen. Vi har mer och mer elektronik hemma. Jag vet själv, för några år sedan hade vi en dator, nu har vi tre hemma. Sedan har man kanske flera tv-apparater, och så vidare, säger Mikael Hellberg, skadechef på Länsförsäkringar.

Och med mer dyrbar elektronikutrustning som är ansluten till samma elnät blir skadorna större om blixten slår ner och skadar prylarna. Snittkostnaden för ett blixtnedslag ligger på 15 000 kronor.

Man har ingen skyldighet att dra ur kontakter ur väggen när det åskar, för att få ut försäkringspengar. Men tror man att ledningarna kan ha tagit skada bör man ringa en elektriker.

– Även efter att åskan har gått så kan det finnas skador kvar, det vill säga ledningar i väggen kan ha påverkats. Så efter bör man ha koll på, har det hänt något med de här sakerna, säger Mikael Hellberg.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".