Lars Kallsäby och hans partikollegor i Centern tycker att hastigheterna vid flera av Västerås skolor är för höga. Foto: Helena Lund/Sveriges Radio.

Centern vill se över hastigheten vid alla Västerås skolor

"Det är olika måttstock för olika skolor"
1:29 min

Centerpartiet i Västerås har lämnat in en motion till Västerås kommunfullmäktige om att göra en översyn av hastighetsbegränsningarna utanför alla skolor i kommunen. På flera håll är de för höga, menar man.

Västerås-Centern anser att problemen med höga hastigheter främst finns på landsbygden.

– Det är tydligen en måttstock som gäller för skolorna inne i stan, och en annan på landsbygden, säger Lars Kallsäby, Centerns gruppledare.

Han nämner till skolorna i Tortuna, Barkarö och Tillberga utanför Västerås som exempel på skolor där hastigheterna är för höga – där är det 50 eller 60 km i timmen som gäller, medan det vid skolor inne i Västerås tätort ofta är 30 km i hastighetsbegränsning.

En översyn av hastigheterna i hela kommunen gjordes för ett par år sedan, men Centerpartiet menar nu att resultatet inte nådde ända fram just vad det gäller säkerheten vid skolorna.

En politisk process pågår redan för att sänka hastigheten vid Tortunaskolan, men där har Trafikverket avrått från en sänkning, något som Lars Kallsäby inte förstår.

– Det är fullkomligt obegripligt. Vi i Centern menar nu att Västerås måste ta strid med Trafikverket.

I motionen som lämnades in igår vill nu Centerpartiet att staden ser över hastigheterna utanför alla skolor och förskolor i kommunen. Det handlar alltså inte bara om landsbygden.

– Det finns säkert skolmiljöer inne i stan också där vi måste se över situationen, säger Lars Kallsäby.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".