Privatägda skolor i Surahammar?

Surahammars kommun ska nu undersöka möjligheten att sälja ett stort antal av sina fastigheter. Det handlar om äldreboenden, skolor, förskolor med mera. Det föreslog kommunstyrelsen tidigare i veckan, och kommunfullmäktige ska senare ta beslut.

Kommunen har redan varit i kontakt med några mäklarfirmor, och man ska nu begära in offerter för att se om en försäljning kan vara lönsamt för kommunen.

-Man pratar om att kommunen kan spara pengar på det här, och vi har tidigare sagt att vi ska vända på alla stenar för att få bättre ekonomi i kommunen. Det säger Dan Haglund från kristdemokraterna, en av partierna som har motionerat att utreda en försäljning.

Om kommunen säljer sina fastigheter, kan det betyda allt ifrån 150 till 400 miljoner till kommunkassan. Pengar som kommer väl till pass för att betala av på de stora skulderna, och för göra investeringar. Nackdelen är då att kommunen får betala hyra till en privat fastighetsägare och risken är att det blir dyrt i längden. Om det blir så kommer kommunen inte att ge sig in på den här affären. Hittills har kommunen varit i kontakt med tre mäklare. Man kommer nu att begära in offerter för att se om det finns fler som kan vara intresserade. Kommunens ekonomiavdelning kommer sen att räkna på för och nackdelar med en försäljing, innan man kan ta ett beslut i frågan.

- Innerst inne tror jag inte att det gör det. Men jag har haft fel förut, och vi ska nu i alla fall utreda frågan. Det säger kommunalrådet i Surahammar Anders Tollin.