Dubbla budskap? Det tycker i alla fall många av föräldrarna till barnen på Tortunaskolan utanför Västerås. Skolan ligger vid avtagsvägen framme till vänster i bilden. Foto: Helena Lund/SR.

Trafikverket vill inte sänka hastigheten vid Tortunaskolan

"Vi ser inget skäl att ändra hastighetsgränsen"
1:37 min

60 kilometer i timmen är den hastighet som kommer att gälla vid Tortunaskolan utanför Västerås när skolan börjar på måndag. Föräldrar till elever på skolan har länge kämpat för en hastighetssänkning och fick i våras till slut politikerna med sig. Men Trafikverket vill att förslaget om sänkt hastighet förbi skolan avslås.

– Tjänstemän inom Västerås stad gjorde för ungefär ett år sedan en analys av trafiksituationen, och det har inte tillkommit något nytt efter det, säger Rolf Åkerlund, ställföreträdande enhetschef på Trafikverkets enhet för trafikmiljö.

Om politikerna i Västerås beslutar sig för att sänka hastigheten, kommer ni då att överklaga det?

– Det får vi se när beslutet kommer. Vi känner att vi vill ha andra grunder som säger att hastigheten är felaktig. Vi tycker nog att trafiksäkerheten vid skolan är bra tillgodosedd, säger Rolf Åkerlund, ställföreträdande enhetschef på Trafikverkets enhet för trafikmiljö.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".