1 av 4
En del i det här är att laga mat efter säsong. Rotfrukter används mycket under vintern och våren. Foto: Björn Larsson Rosvall / SCANPIX
2 av 4
Många av de som ska ingå i projektet Framtidens mat under 2013 var på föreläsningen. Foto: Ida Svansbo/Sveriges Radio
3 av 4
Eva Kaneberg från Bjurhovdaskolan kommer att vara coach till de nya enheterna. Foto: Ida Svansbo/Sveriges Radio
4 av 4
Solveig Sandberg pratade om vikten av att använda ekologiska råvaror. Foto: Ida Svansbo/Sveriges Radio

Fler ska få klimatsmart mat på tallriken i Västerås

1:46 min

Genom projektet Framtidens mat vill Västerås stad inspirera och lära kockarna på Västerås skolor, förskolor och servicehus att laga klimatsmart mat. I går bjöd man in till en föreläsning för att väcka uppmärksamhet kring den klimatsmarta maten.

– Vi är vana att äta på ett visst sätt, vi är också vana att laga mat på ett visst sätt och vanans makt är väldigt stark, säger Solveig Sandberg som är hälsostrateg inom Västerås stad.

– Därför är det väldigt viktigt att få mycket kunskap om det här och nyfikenhet så att man vill testa nya saker, säger Solveig Sandberg.

Framtidens mat är ett projekt som handlar om att få kockarna på Västerås skolor, förskolor och servicehus att planera matlagningen så att den blir gott, näringsriktigt, ekologiskt och klimatsmart.

Det handlar också om att få ner mängden mat som slängs bort.

Projektet inleddes med en pilotstudie där fem skolor och förskolor fick hjälp att ställa om och tänka mer klimatsmart och det har gått bra, tycker Solveig Sandberg.

Intresset från eleverna har varit stort och koldioxidutsläppen har minskat, utan att det har kostat mer.

Bjurhovdaskolan var en av de fem första enheterna. De fick pris för att de lyckades få ner matsvinnet.

Eva Kaneberg, kock på Bjurhovdaskolan, tycker att projektet har varit lyckat.

– Det har varit jätteroligt och jätteintressant. Vi har lagat mat från grunden som vi alltid har gjort men med mera ekologiskt, säger hon.

Vad är största skillnaden?

– Att man tänker efter och jämför priser och var råvarorna kommer ifrån, säger Eva Kaneberg till P4 Västrmanland.

Bjurhovdaskolan fick applåder, men nu väntar nästa steg i projektet. Fler ska bli involverade och till nästa omgång är det nio skolor och förskolor som har ansökt om att få vara med.

– Vi försöker utveckla det här nu så att de kockar som har varit med i arbetet gårin och coachar och är mentorer för nya enheter. Det som ligger på tallriken, det är en del, men så handlar det om miljön också, säger hälsostrategen Solveig Sandberg.

– Det ska vara trevligt och man ska ha tid på sig att äta. Det heter ju faktiskt mål-tid.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista