Sofi Flink är klar för VM-final. Arkivfoto: Scanpix.

Sofi Flink till VM-final med nytt svenskt rekord

1:54 min

18-åriga spjutkastaren Sofi Flink från Hallstahammar satte nytt svensk rekord med sitt första kast i spjutkvalet i friidrotts-VM i Moskva tidigt på fredagsmorgonen. Hon kastade 61:96 och är därmed klar för söndagens final. Hon är nu också klar för DN-galan nästa vecka.

Själv var Sofi Flink lugn efter rekordkastet:

– Det var en lite positiv överraskning, sade hon till Radiosporten.

Kastet innebar att hon förbättrade sitt personbästa med 56 centimeter. Men i söndagens final tror Flink att hon kan nå ännu längre.

– Det var inget perfekt kast, det känns som att jag höll tillbaka. Men jag är i bra form. I finalen ska jag gå in med samma inställning och vara fokuserad, säger hon till Radiosporten.

Sofi Flinks mamma Lena var mycket stolt och lite överraskad efter dotterns rekordkast. Hon trodde inte att dottern skulle gå ända till final.

– När man tror att hon inte har mer så överraskar hon igen och kastar ännu längre.

Lena Flink känner sig mycket rörd och har haft kontakt med dottern under morgonen.

– Jag har bytt några ord med henne men så fort jag pratar med henne så börjar jag tjuta så det blev inte så mycket sagt. Men vi ska höras senare. De ska gå ut och fira det svenska rekordet idag och sen ska de börja ladda för finalen.

Senare på fredagen kom också beskedet att Sofi Flink nu är klar för DN-galan nästa vecka.

Den 22 augusti tävlar 18-åringen från Hallstahammar på Stockholms Stadion.

- Det ska bli riktigt kul att kasta inför en stor publik, säger Sofi Flink i ett pressmeddelande.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista