Ris och ros till bostadsplaner i gammalt vattentorn

Det ska byggas bostäder i det gamla vattentornet på Djäkneberget i Västerås. I går beslöt fastighetsnämnden att gå vidare med bostadsföretaget Arosekens arktitektförslag, som innebär studentbostäder i vattentornet och även radhus på tomten bredvid.

Fastighetsnämnden i Västerås har nu begärt att stadsplanen för området ska ändras, men man säger att parkmarken ska undantas. Där ska det alltså inte byggas. Kommunen valde Arosekens förslag dels för att det var billigast, dels för att det innebär att vattentornet utvändigt får se ut ungefär som i dag. Det blir inga balkonger, till exempel.

Anders Nylen, som bor i närheten, gillar inte tanken på studentbostäder i vattentornet.
-Jag tycker det är helt fel. Att bebygga parkmark och grönområden i centrala staden borde för alla vara totalt förbjudet, säger han till P4 Västmanland.

Men det finns även närboende som är mer positiva till planerna. Lars Holmström tror att det blir bra med bostäderna:
-Nog kan de väl få bygga lite mer, det tycker jag väl, men inte några sådana där fruktansvärdt stora schabrak, det blir nog inte bra.

För att få hyra en av de aktuella lägenheterna i det gamla vattentornet kommer man vara tvungen att studera på högskolan.
Detta eftersom Aroseken tänker söka statsbidrag till bygget, som förbinder dem att hyra ut enbart till studerande inskrivna på högskola.
Studentlägenheterna ska byggas i ”tårtbitsform” i det runda tornet, med 28 kvadratmeters golvyta plus 12 kvadratmeter sovloft. Totalt alltså 40 kvadratmeter.
De kommer att kosta cirka 4 000 kronor i månaden med två hyresfria månader per år.