Mikael Norman, en av tjänstemännen som snickrat ihop Arbogas nya trafikplan. Foto: Kennet Lindquist/Sveriges Radio.

Sänkt fart i Arboga centrum

1:33 min

Lägre hastighetsgränser i Arboga Det blir resultatet av en ny trafikplan som sjösätts om två år. Det står klart sedan den nya trafikplanen nu är på väg att beslutas av politikerna.

– De flesta 50-vägar i dag kommer bli 40 på. Det berättar Mikael Norman, chef för projekt- och trafikavdelningen på Arboga kommun.

– Fokus är att man ska tänka på de oskyddade trafikanterna, hur mycket tål kroppen i krockvåld, säger han också.

Ett exempel på en väg där hastigheten ska sänkas är centrumleden som går runt stadskärnan. Där råder i dag 50 km i timmen, men ska bli 40.

Kommunstyrelsen i Arboga har godkänt den här trafikplanen och den ska även klubbas av fullmäktige innan man genomför den.

Men det har funnits synpunkter från remissinstanserna: till exempel har Arboga Handikappades Samarbetskommitté påpekat att om det blir 30 och 40 som gäller inne i Arboga, finns det en risk att det blir väldigt ryckigt, att man måste växla hela tiden mellan 30, 40, 30, 40...

– Vi har tittat på det också och försökt fått de här huvudstråken att det inte ska vara 30, 40, 30, 40. Utan där ska man kunna hålla 40, säger Mikael Norman.

I utredningen kan man läsa:

Målet är att ange hastigheter som baseras på det krockvåld som en människa tål, minskad miljöpåverkan och ökad respekt och acceptans för hastighetsgränserna. Tillsammans med andra kommunala inriktningsdokument ger hastighetsplanen stöd för en god stadsutveckling.

Exakt när de nya skyltarna ska sättas upp är inte beslutat, men tanken är att det ska ske någon gång under 2015.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista