Peter Ledin, rektor på Internationella Engelska Skolan. Foto: Liselotte Karlsson/Sveriges Radio.

Nyfödda i kö på en av Västerås populäraste friskolor

Rektorn: Nyfödd inte nödvändigt
4:23 min

Internationella Engelska Skolan har på kort tid blivit en av de mest populära skolorna i Västerås. 1 290 barn står i kö, det yngsta bara tre dagar gammalt, för att konkurrera om en plats.  

Skolan slog upp portarna i augusti 2012 och lockar med vad man kallar "tough love", som fritt översatt betyder kärlek med krav.

– Vi kräver att elever först och främst tar hand om varandra, är vänliga och trevliga mot varandra och visar respekt. Kunskapsmässigt kräver vi hela tiden någon typ av progression; man kan hela tiden göra lite bättre, säger rektor Peter Ledin.

 Han tror att den "vänliga miljön" kan vara en orsak till att så många föräldrar lockas att ställa sina barn i kö på skolan, trots att den är så ny att den ännu inte hunnit visa någon statistik över studieresultat. Men det är bara en del av lockelsen, tror rektorn:

– Jag tror att det är vår ordning och struktur. Sedan tror jag också att föräldrarna vill att vi ska ställa höga krav och det tror jag också eleverna vill.

Friskolereformen kritiseras för att öka segregationen i Sverige. Blir du orolig för att du medverkar till att barnen delas in i a- och b-lag?

– Vi vill göra vår skola så bra som möjligt och jag tycker att alla skolor ska jobba på det viset. Jag ser inte alls att vi medverkar till segregation, säger Peter Ledin.

Han framhåller också att Internationella Engelska Skolan har en blandad elevskara.

-- Om man besöker vår skola kan man se att vi har elever från precis alla typer av familjer. För oss spelar det ingen roll vilka de är. Vi ställer alltid samma krav på alla elever.

?

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".