1 av 3
Ing-Marie Petterson Jensen enhetschef vid kulturförvaltningen i Norberg ser Riksantikvarieämbetets besök som viktigt för framtida satsningar i kommunen. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.
2 av 3
Rekonstruktion av Lapphyttan vid Nya Lapphyttan i Norberg där man 2012 för första gången framställde järn med äldre metoder. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.
3 av 3
Järnet från Norberg gjorde Sverige rikt. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges Radio.

Bergslagens medeltidsmuseum i Norberg lockar Riksantikvarieämbetet

3:42 min

Nu på torsdag besöker en stor delegation från Riksantikvarieämbetet Norberg. Syftet med resan är bland annat att informera sig om olika byggnadsvårdsprojekt och att se hur kommunen jobbar med att utveckla Bergslagens medeltidsmuseum vid Nya Lapphyttan.

Ing-Marie Petterson Jensen enhetschef kultur-, idrotts- och fritidsförvaltningen i Norberg ser fram emot mötet:

– Vi tycker att det är jättekul, för vi tycker att det är viktigt att de som styr kulturmiljövården i Sverige kommer direkt till oss och ser hur vi har det i en relativt liten kommun som Norberg är, fast med ett jättestort kulturarv.

Från Riksantikvarieämbetet så är det en delegation på åtta personer, med riksantikvarie Lars Amréus i spetsen, som nu kommer till Norberg för att bland annat besöka Bergslagens medeltidsmuseum, ett utomhusmuseum som berättar om den för Sverige så viktiga järnframställningen för tusen år sedan.

Riksantikvarieämbetets besök är viktigt ur flera aspekter, menar Ing-Marie Petterson Jensen:

– Vi vill ju skapa förståelse hos Riksantikvarieämbetet, hur oerhört viktigt det är med de pengar som går till kulturarv och utveckling. Det är också viktigt att alla pengar inte bara går till renovering, utan att det finns pengar att söka för utvecklingsprojekt så att man kommer vidare.

Satsningen på ett medeltidsmuseum i Norberg har bland annat varit möjligt med hjälp av EU-pengar, länsstyrelsen, Riksantikvarieämbetet och Intresseföreningen Bergslaget som har som mål att utveckla Bergslagen.

Det Ing-Marie Petterson Jensen just nu jobbar för är att på sikt bygga en lokal för att ta hem föremål efter utgrävningar vid Lapphyttan och som förvaras i en lagerlokal i Stockholm:

– Ja det är jättemycket järn, restprodukter från smide och järnframställning och Osmundjärn, de små järntackor som man producerade här, lade på träfat, lagrade i järnboden på Lapphyttan tills det blev vionterföre. Järn som man sedan körde till Norberg eller Västerås där man på torget sålde järnet till Svenska eller utländska köpmän.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista