1 av 3
Ett glatt gäng tar emot eleverna på Bäckbyskolan idag; Diana Nord, danspedagog, Leif Ljungberg, ansvarig för fotbollsprofilen, Hanna Larsson, ansvarig för musikalprofilen och Frida Andreasson, sångpedagog. Foto: Helena Lund/ Sveriges Radio.
2 av 3
Musikallärarna övar sånger inför skolstarten. Foto: Helena Lund/Sveriges Radio.
3 av 3
Rektorn på Bäckbyskolan, Ulla-Karin Mård, blickar framåt. Foto: Helena Lund/Sveriges Radio.

Nystart för Bäckbyskolan i Västerås

"Det känns jättebra"
1:51 min

Idag är det skolstart på de flesta håll runtom i länet. En skola där man är extra glada att ta emot eleverna är Bäckbyskolan i Västerås.

Vid terminsstarten för ett år sedan var skolan nedläggningshotad och stämningen dyster. Men nu, när skolan får vara kvar, startar läsåret med helt andra tongångar och många nyheter, till exempel en musikalprofil. Rektorn Ulla-Karin Mård är glad.

– Ja, det känns jättebra. När vi startar terminen nu är det verkligen något nytt.

Förra sommaren togs det oväntade beslutet i Västerås kommunfullmäktige att Bäckbyskolan skulle läggas ner. Men efter stort engagemang från personal, elever och föräldrar kunde skolan till slut räddas.

Nu när läsåret börjar kommer mellandstadieeleverna från Hällbyskolan flytta in hos högstadiet i Bäckbyhuset och lokalerna byggs om.

Farhågor fanns att väldigt få elever skulle söka till skolan nu till hösten, på grund av förra årets turbulens, men så blev det inte.

– Nej, det blev tvärtom. Vi har fått fler elever än vi vågade hoppas på, så det känns enormt inspirerande, säger Ulla-Karin Mård.

Nytt för i år är också profiler i fotboll och musikal, som eleverna kan välja. Genom att integrera det med de teoretiska ämnena hoppas skolan på att förbättra måluppfyllelsen och betygen.

Tre nya lärare inom sång, dans och teater har anställts – bland dem Hanna Larsson, som har stora planer för musikalprofilen.

– Jag vill så mycket, säger hon. Jag vill att eleverna ska utvecklas som individer och artister genom musikalundervisningen. Och jag hoppas att den kommer bidra med positiv energi till hela skolan och till området här.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".