Västerås flygplats. Foto: Sveriges Radio

Förslag om att sälja aktier i Västerås flygplats

Västeråsarna bör få äga en del av Västerås flygplats via aktier, tycker kommunpolitikern Stefan Lindh (M). Därför har han lämnat in en motion till kommunfullmäktige i frågan. Han menar att ett aktieägande skulle vara ett sätt att visa sitt stöd för flygplatsen.

Stefan Lindh vill att Västerås stad ska utreda en möjlig ägarspridning av flygplatsen där 9,9 procent ska kunna ägas av företag eller privatpersoner.

Ur Stefan Lindhs motion till Västerås kommunfullmäktige:

"Jag är övertygad om att det skulle finnas ett intresse hos många Västeråsare, såväl privatpersoner som företag, att vara med och investera i en framtid för Västerås Flygplats.

En sådan investering skulle i första hand inte vara en finansiell placering med förväntan om snar återbetalning, utan ett sätt att via aktieägande visa sitt stöd för flygplatsen, både ur rent kommersiell synpunkt, och för de traditioner som flygplatsen upprätthåller.

Om aktiespridningen hålls nere på en nivå där Västerås stad behåller kontroll över bolaget kan den göras utan att det ställer till problem för staden om behov uppstår av framtida finansiella transaktioner."

Nu får politikerna i Västerås kommunfullmäktige alltså ta ställning till om frågan ska utredas i enlighet med Stefan Lindhs förslag.

Idag ägs Västerås flygplats AB till 100 procent av Västerås stad.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista