19 nya elever börjar på Västerås Waldorfskola, berättar Maria Flodén rektor på skolan. Foto: Liselotte Karlsson/Sveriges Radio.

Västerås Waldorfskola satsar på marknadsföring för att få elever

"Vi är lite anonyma"
2:48 min

Västerås Waldorfskola är en av de friskolor som har funnits längst i Västerås. Trots det står bara ett barn i kö, jämfört med Internationella Engelska Skolan, som har 1 290 köande barn. 

Sedan i våras har Västerås Waldorfskola ökat elevantalet relativt kraftigt; med omkring 30 procent. Eleverna är trots det inte fler än att årskurserna slås ihop, i en 1-2:a, 4-5:a och så vidare. Bara årskurs 3 har en full klass.

Frågan om vad som gör en friskola populär är inte alldeles lätt att svara på, men Västerås Waldorfskolas nytillträdda rektor Maria Flodén medger att skolan legat efter med marknadsföringen. Under våren inledde man därför ett samarbete med en reklambyrå för att öka elevantalet.

I förra veckan berättade P4 Västmanland att friskolan Internationella Engelska skolan redan har 1 290 barn i kö, trots att skolan bara funnits i ett år. Skolan är så populär att vissa föräldrar ställer sina nyfödda barn i kön, alltså tio år före skolstart, då skolan är en 4-9-skola.

Till Västerås Waldorfskola är det äldre barn som söker. Anledningen är ofta att den vanliga skolan inte fungerat som man hoppats. 

– Det är faktiskt så att många föräldrar söker sig till oss med barn som är lite större, från mellanstadiet och uppåt. Det är där den stora ökningen sker. Då handlar det om att man kanske har sett att den vanliga skolan inte gett barnet det man har behövt.
-- Man söker sig till ett lite mer familjärt och litet sammanhang, där barnen kan känna trygghet och få utvecklas till det de ska bli och inte det som samhället tycker att de ska bli, säger Maria Flodén.

Ni specialiserar er på lugn och ro, som många föräldrar eftertraktar. Men vad finns det för fördomar om Waldorfpedagogiken som avskräcker "disciplin- och pluggföräldrarna"?

– Precis som du säger så är det en polemik där. Disciplin och plugg kontra Waldorf. För min del tycker jag inte alls att det motsäger varandra. Våra unga pluggar jättemycket. Och disciplin; herregud, det är ingenting man behöver ta till "tough love" (som Internationella Engelska Skolan använder, reds. anm) för att komma fram till, utan det kan växa fram av en inneboende vilja till lugn och ro och att visa varandra respekt.

Tror du att Waldorf kan upplevas som lite flummigt?

– Absolut. Det tror jag. Det är nog okunskap, eller så tycker man det. Det är olika föräldrar, helt enkelt, som vill ha olika saker. Jag gillar flum i så fall, om det nu är det, säger Maria Flodén och skrattar.  

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".