Helena Hagberg (FP) och Tomas Högström (M). Foto: Landstinget Västmanland. Montage: Sveriges Radio.

Folkpartiet hoppar av borgerlig allians i landstinget

"Det här var droppen"
1:29 min

Nu spricker den borgerliga alliansen i landstinget i Västmanland. Det är Folkpartiet som kliver av samarbetet. Orsaken är en konflikt om hur man hanterar ansökan om att bilda en större region, när landstingen i framtiden ska slås ihop med närliggande län.

Landstinget ska snart lämna in en ansökan till regeringen i den här frågan, och nu kommer Moderaterna med villkor för den ansökan, som Folkpartiet vägrar gå med på.

Det kan innebära att ansökan fördröjs och själva regionbildningen äventyras, menar Helena Hagberg som är Folkpartiets gruppledare i landstinget i Västmanland.

– Den här frågan är oerhört viktig på den politiska arenan i såväl landstinget som i övriga länet. Att Moderaterna väljer att på bred front driva det här förslaget är ingenting annat än att underkänna oss andra. För Folkpartiets vidkommande så var det här droppen, säger Helena Hagberg.

Handlar det i grund och botten om att ni känner överkörda?

– Inte alls. Det här öppnar upp en möjlighet för Folkpartiet att ha en friare roll i landstingspolitiken framför allt. Det gynnar vår politik. Det är bra.

Men landstinget har ju hand om så otroligt mycket mer än just regionbildning, framförallt sjukvården. Är det här verkligen ett tillräckligt skäl för att lämna Alliansen?

– Att Moderaterna nu äventyrar regionbildningen, tycker jag är ett skäl gott som något. Det är ett otroligt vågspel de utsätter Västmanland för. I förlängningen ligger det här till grund för att kunna bilda en storregion, och det är extremt viktigt att vi har möjligheten att kunna göra det och inte hamna på efterkälken där.

Kommer ni att samarbeta med det rödgröna blocket i landstinget nu eller har ni andra planer?

– Vi har inte tagit någon som helst ställning till ytterligare samarbeten utan vi är helt frias aktörer i det här läget, säger Helena Hagberg, Folkpartiets gruppledare i landstinget i Västmanland.

De tre andra borgerliga partierna reagerar på avhoppet i ett gemensamt pressmeddelande. 

– Vi är givetvis mycket besvikna på Folkpartiets agerande, säger gruppledarna Tomas Högström (M), Birgitta Andersson (C) och Roy Cederbäck (KD) i en kommentar.

Moderaternas gruppledare Tomas Högström tillbakavisar helt Folkpartiets och Helena Hagbergs uppgifter om att regionbildningen äventyras.

– Vi har hela tiden deklarerat att vi är för en regionbildning, säger Tomas Högström och låter förstå att han tror Folkpartiet redan tidigare bestämt att kliva av Landstingsalliansen.

Moderaternas Tomas Högström menar att Folkpartiet nu använder oenigheten om förfarandet kring ansökan om regionbildningen, som en förevändning för att lämna det borgerliga samarbetet.

– Beslutet om att lämna alliansen var ju taget tidigare. Det handlar nu bara om att välja vid vilket tillfälle hon skulle utnyttja sitt mandat, säger Tomas Högström (M).

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".