Ronny Ring på Hallstahammars kommun, ansvarig för Skantzö bad och camping. Foto:Patrik Åström/Sveriges Radio.

Bra sommar för utomhusbaden

"Besöksfrekvensen har varit suverän"
1:25 min

Den varma sommaren har varit bra för bassängbaden utomhus, men det ser olika ut på olika håll. Ronny Ring som ansvarar för Skantzö bad och camping i Hallstahammar säger att badsommaren varit den bästa på många år.

I Västerås har många valt att bada i Mälaren, Lögarängen och Fredriksbergs-badet har därför bara haft en liten ökning jämfört med förra året.

– Sommaren har varit fantastisk. Det är bland det bästa vi har haft tror jag på många, många, många år. Rent ekonomiskt ger det ju resultat och besöksfrekvensen har varit suverän, vi har haft dagar på 2000, vi har haft dagar på 3000 och sedan har det ju rullat runt på 500 per dag, säger Ronny Ring och fortsätter:

– Sådan fin sommar som vi haft och så många soliga, fina dagar, vi kanske hade fem i fjol och vi hade trettiofem i år, det är klart att det ger resultat, säger Ronny Ring.

Ronny Ring säger att det varit en klar ökning av antalet badgäster i sommar, men det är svårt att ta fram rättvisande siffror, eftersom många badgäster kommer från campingen och badar gratis.

Marie Brolin, föreståndare för Kristinelundsbadet (Krillan) i Köping, har däremot klara siffror. Under hela förra årets utomhusbad-säsong var det strax över 13 500 badgäster. Med ett par veckor kvar av säsongen i år har det varit det nära 16 200.

Stefain Tielinen, chef för Västeråsbaden, säger att det varit en ökning på Lögarängen och Fredriksbergsbadet jämfört med förra året, men ingen jättestor skillnad, han tror att många Västeråsare valt att åka till badplatser i Mälaren istället.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade avsnitt i menyn under "Min lista".