Västerås flygplats (Arkivbild) / Foto: SR

Fler beslag av narkotika på bland annat Västerås flygplats

5:16 min

Efter att beslagen av narkotika ökat kraftigt på de mindre flygplatserna har tullen skärpt bevakningen på bland annat Västerås flygplats.

Flygplatsen har under våren dragit till sig så kallade "sväljare", alltså personer som smugglar narkotika inuti kroppen och i kroppens håligheter.

– Från att tidigare inte ha gjort några beslag eller ett väldigt fåtal så har beslagen mångdubblats på till exempel Skavsta och det beror ju dels på att trafiken har ökat och att smugglarna fått upp ögonen för de här flygplatserna, säger Mikael Lindgren, operativ chef för gränsskyddet vid tullen.

Varför är de här flygplatserna, som till exempel i Västerås, intressanta för den här typen av smuggling?

– Dels är det billigt att flyga med de här bolagen och att man kan spara in pengar på själva flygbiljetten, men sedan har ju trafiken - varifrån man kommer och i Västerås fall från Spanien och de här flygkurirerna utnyttjar ju den delen att man där det finns möjlighet att komma in eller resa ifrån och komma in, så att Västerås och de andra flygplatserna är högintressanta när det gäller den trafiken.

Så det är cannabis och även andra droger som kommer in på det här sättet.

– Ja, det vanligaste tidigare har ju varit heroin och kokain och där är ju förtjänsten betydligt större och att man säljer cannabis där priset är väldigt lågt och det är ju något som vi har svårt att förstå, men det finns ju en marknad och en vinst annars skulle man ju inte hålla på med detta, säger Mikael Lindgren, operativ chef för gränsskyddet vid tullen.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista