Marie Nordlander är förskolelärare víd Malmabergskolan i Västerås och duktig på att lugna pirriga föräldrar. Foto: Ninni Udén / SR.

Pirrigt med skolstart för både barn och föräldrar

4:42 min

Skolstart för barn och ungdomar över hela landet innebär både förväntan och nervositet. Men allra pirrigast är det kanske för sexåringarna och inte minst deras föräldrar.

 – Oftast tycker föräldrarna att barnen har blivit stora. Man undrar hur det lilla barnet ska klara av det efter att ha vistats i en ganska skyddad situation i förskola och i hemmet, berättar Marie Nordlander förskolelärare vid Malmabergskolan i Västerås.

Det är vanligt att föräldrar är lite extra nervösa inför att deras barn ska ta klivet in i förskoleverksamhet. Personalen kan läsa av oron i ögonen och genom att de ställer många frågor.

– Därför jobbar förskoleverksamheten med att informera så mycket som möjligt. Vi bjuder in till möte redan under våren, föräldramöte och gör en lugn inskolningen, berättar Marie Nordlander.

Maries tips till alla nervösa och pirriga föräldrar är att om man som förälder tycker det är spännande och roligt, är nyfiken och lugn smittar det av sig på barnet.

– Våga släppa och lita på att pedagogerna fixar det här, då blir det bra, säger Marie Nordlander.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista