Denise Norström (S) landstingstyrelsens ordförande. Foto: Inga Korsbäck/Sveriges radio.

Starkare ställning för de rödgröna i landstinget efter FP-avhopp

1:14 min

Igår stod det klart att Folkpartiet lämnar Alliansen i landstinget Västmanland. Det skulle kunna öppna för en möjlighet till samarbete med de rödgröna, men så lär det inte bli, enligt Denise Norström (s), landstingsstyrelsens ordförande.

Folkpartiets avhopp från Alliansen kom efter att partiet blivit oense med framför allt Moderaterna kring en politisk fråga om den framtida så kallade regionindelningen. Det här innebär att Alliansen, som redan sitter i opposition i landstinget, får en ännu svagare ställning.

Denise Norström, landstingssstyrelsen socialdemokratiska ordförande, säger så här om nyordningen.

– De kan säkert betyda att Folkpartiet i vissa fall kanske kommer att stödja de rödgröna. Vi har ju en stabil majoritet med de rödgröna redan, men om vi kan få medhåll i vissa frågor så stärker det ju bara besluten.

De rödgröna har egen majoritet i landstingsfullmäktige med 40 mandat av 77. Alliansen har hittills haft 33 mandat, men förlorar nu 6 av dem i och med Folkpartiets avhopp.

Och det lär inte bli aktuellt med några inviter från de rödgröna om ett framtida samarbete med Folkpartiet, säger Denise Norström.

– Vi har ett mycket bra samarbete inom de rödgröna och det är inget jag vill äventyra. Men sen vet man ju inte vad som händer –  man kan aldrig uttala sig för framtiden. 

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista