1 av 6
Grön linje / Foto: Marcus Carlsson SR
2 av 6
VL:s gröna linje. Foto: Marcus Carlsson/SR.
3 av 6
VL:s röda linje. Foto: Marcus Carlsson/SR.
4 av 6
Röd linje / Foto: Marcus Carlsson SR
5 av 6
VL:s rosa linje. Foto: Marcus Carlsson/SR.
6 av 6
Rosa linje / Foto: Marcus Carlsson SR

Färgkoder på bussar besvärliga för vissa synskadade

1:35 min

Nu när busslinjerna ändrats i Västerås så har också displayerna på bussarna fått olika färger. Det kan ställa till problem för synskadade som antingen har problem att se färger eller den vita texten mot den färgade bakgrunden.

Christer och Joakim Larsson från företaget Accessum jobbar med tillgänglighet. Vi följde med dem till Centralstationen i Västerås för att se vilken buss som gick vart.

Joakim Larsson poängterar att färgkodningen kan hjälpa en del, speciellt på kvällen när färgen blir tydligare, men att det samtidigt kan bli svårare att se den vita texten som talar om linjens nummer och destination. Och att en matt yta istället för en blank hade varit att föredra.

För många synskadade är det lättast att se om displayen har vit text på svart bakgrund, men de "gamla" displayerna med svart bakgrund och gröngul eller orange text fungerade också.

Maria Linder är förvaltningschef hos VL, hon säger att kontrasten mellan siffran och bakgrunden är viktig.

– Jag kan tänka mig att linje 5 som har en gul bakgrund kan vara en sådan som kan vara svår att se. Men vi tar gärna emot synpunkter om det är någon särskild linje eller färg man upplever att man har problem med, säger Maria Linder.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista