Foto: SVT Bild.

Vänsterpartiet vill höja mineralavgiften

1:28 min

Sverige är ett av världens billigaste länder att bedriva gruvverksamhet. Det för att den så kallade mineralavgiften är så låg, den summa som gruvföretagen betalar till staten och markägare. I Västmanland finns det gruvnäring i tre kommuner: Norberg, Sala och Skinnskatteberg.

Nu vill Vänsterparitet att Sverige ska ta mer betalt, att mineralavgiften ska femtiofaldigas, från två promille till tio procent.

– De kommuner där gruvetablering är på gång kommer också att stå för väldigt stora kostnader. Bostäder och omsorg. Det är rimligt att en del av de vinster som bolagen gör stannar kvar i gruvkommunerna i form av en gruvfond, säger Kent Persson från Norberg som är Vänsterpartiets näringspolitiske talesperson.

Hur ser du på riskerna att gruvföretagen inte kommer att våga satsa lika mycket?

– Den risken är väldigt liten. Det kommer fortfarande att vara väldigt fördelaktigt att bedriva gruvverksamhet i Sverige.

Grunden i vår journalistik är trovärdighet och opartiskhet. Sveriges Radio är oberoende i förhållande till politiska, religiösa, ekonomiska, offentliga och privata särintressen.
Du hittar dina sparade ljud i menyn under Min lista